Skapa rutiner i ditt skrivande

För att du ska nå resultat med ditt skrivande behöver du strukturera ditt arbete.

Steg 1
Ta dig tid att skriva lite varje dag. Det behöver inte vara långa stunder, det räcker med en kvart. Om du inte känner att du har något att skriva just då – ta tag i någon skrivövning. Det viktiga är att du skriver så att det blir en rutin hos dig. En bra och lagom målsättning är att skriva en sida om dagen.
Välj den tid på dagen då du verkligen är i form.

Steg 2
Skaffa dig ett eget utrymme där du kan sitta och skriva. Det kan givetvis vara vid matbordet om du vill eller i favoritfåtöljen, men det viktiga är att du får och kan sitta där under ”din skrivartid” – och att du sitter bekvämt.

Steg 3
Se till att slappna av.
Det är ingen idé att du sätter dig och skriver om du vet att någon/något skall dyka upp när som helst. Något som kommer att göra att du måste avbryta.
Försök inte klämma in några minuters skrivande om du vet att det är något du måste göra om en kvart. Självklart kan du göra det om du får en idé eller ett infall som bara måste ner på pränt men låt det inte ersätta din skrivtid.
Ett sätt att kunna slappna av och skriva är att ha en anteckningsbok bredvid dig. När du kommer på att du glömt köpa mjölk, att du måste slå en signal till någon, att du måste boka tvättid – skriv ner det i anteckningsboken och fortsätt med ditt skrivande!

Steg 4
Under din skrivprocess får du inte skriva om eller redigera – du får bara lägga till!
Om du börjar redigera nu hämmas din förmåga att skriva. Redigering skapar utrymme för din inre kritiker och då kommer skrivkrampen som ett brev på posten.

Steg 5
Spara ditt arbete säkert! Du kan skriva ut och sätta i en pärm, spara arbetet på USB, CD-rom, server, backup till molntjänster, mejla till dig själv med jämna mellanrum mm. Det finns en uppsjö av möjligheter att spara och säkra ditt arbete och du väljer givetvis de metoder som fungerar bäst för dig men – se till att göra det!

Lycka till!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.